Skip to Content

Uusi lukuvuosi on käynnistynyt

Erinomaista alkanutta syksyä kaikki Balettioppilaitoksen oppilaat ja vanhemmat. Uusi lukuvuosi on käynnistynyt nyt kaikilla, kun pienimmätkin oppilaamme (B1 ja B2) aloittivat opintonsa eilen.

Työt Balettioppilaitoksella käynnistyivät tosin jo elokuun alussa, kun toteutimme ensimmäistä kertaa kaikille avoimet tanssin kesäkurssit. Palaute kursseista oli niin kiittävää, että suunnittelemme jo seuraavan intensiivikurssin järjestämistä jossain vaiheessa tätä lukuvuotta.

Elokuun toisella viikolla osa oppilaistamme edusti menestyksekkäästi kouluamme ja tietysti Suomea Nordic Seminaarissa Tukholmassa. Kiitän tässä vaiheessa erityisesti tietysti oppilaitamme ja opettajia onnistuneesta Ruotsin visiitistä, mutta myös huoltajayhdistys Barrén vanhempia – ilman teidän apuanne vierailu olisi ollut vaikea toteuttaa!

Meillä kaikilla on edessä jälleen toimelias ja iloinen vuosi baletin parissa. Luvassa on tietysti paljon treeniä, useita erilaisia tapahtumia ja tietysti upeita esityksiä. Paljon hyväksi havaittuja toimintamalleja toteutetaan kuten aiempinakin vuosina, mutta myös uusia tuulia on luvassa.

Yksi viimeaikaisista uudistuksista on tässä edessänne, Balettioppilaitoksen upouudet nettisivut julkaistiin viime viikolla. Sivujen ilme on nyt raikas ja tuore. Sivujen sisältöä on hyvä seurata aktiivisesti, sillä se on pääviestintäkanavamme Vilma-viestittelyn lisäksi.

Uudistuneet ovat  myös oppilasryhmiemme nimet. AO, AA, NA koodit poistuvat ja niiden sijaan kaikki luokkamme seuraavat perusopetuksen luokka-asteiden numeroita; B1, B2, B3 jne. Uudistus on perusteltu ja se pyrkii yksinkertaistamaan koodikieltämme ja tuomaan selvemmin esiin myös oppilaiden sekä koulutusasteiden ikäryhmät.

Koulutuspoliittisesti tämä lukuvuosi on myös isojen muutosten aikaa. Ammattikoulutuksen koulutuskenttä muovautuu uuden valtakunnallisen reformin myötä vuoden 2018 alusta lukien ja myös taiteenperusopetuksen puolella puhaltavat uudistusten tuulet; uusi opetussuunnitelma on työn alla ja myös rahoituspohjaa ollaan valtakunnallisesti muokkaamassa. Uudistuksissa on paljon hyvää, mutta myös paljon huolestuttavia tekijöitä, jotka osaltaan kurittavat kovalla kädellä tällaista pientä, erityisen spesiaalialan koulutusalaa. Jää nähtäväksi miten linjaukset lopulta asettuvat ja mitkä ovat niiden aidot vaikutukset arkeemme.

Haasteita lukuvuoteemme muodostuu myös toimitilamme Leipätehtaan paikoin vaatimattomasta kunnosta. Kuten surullisina olemme voineet todeta maassamme kovin yleiset koululaitoksia koskevat sisäilma haasteet ovat arkipäivää myös Balettioppilaitoksessa. Ongelmiin on kuitenkin puututtu vankalla kädellä ja selkeät puutteet korjataan ripeällä tahdilla. Tällä erää korjauslistalla on yksi tanssisaleistamme, jossa rakenteet ovat ajan myötä kuluneet rikki ja sisäilmaa ei sen takia pystytä pitämään riittävän puhtaalla tasolla. Lukuvuoden aikana toteutettavat korjausoperaatiot vaikeuttavat osaltaan tietysti päivittäistä opetuksen sijoittelua. On onni, että meillä tällaisessakin tilanteessa on mahdollista kääntyä ”emoaluksen” puoleen ja sijoittaa opetustamme myös oopperalle silloin tällöin.

Avoimet ovet 30.9. ja 7.10. avaavat tapahtumakautemme. Näiden kahden lauantain aikana on vanhemmilla, sukulaisilla ja kavereilla mahdollisuus piipahtaa koulussamme ja nähdä mitä balettitunneilla oikeasti tapahtuu ja kuinka upean harrastuksen parissa oppilaamme päivittäin treenaavat. Avoimien ovien ohjelmaan sisältyy myös tietoiskuja, lounastreffejä ja paljon muuta – tutki Avoimien ovien aikataulu tarkasti, julkaisemme sen nettisivuillamme lähempänä itse tapahtumaa.

Esityskausi koittaa jälleen loppuvuodesta, jolloin suuntamme huomiomme joulunäytöksemme harjoitteluun sekä tietysti myös Kansallisbaletin produktioihin: Kesäyön unelma, Kalevalanmaa ja Pähkinänsärkijä  joissa osa lapsistamme on myös mukana. Erinomaisesti toimiva ja tiivis yhteistyö Kansallisbaletin kanssa tekee osaltaan koulustamme täysin ainutlaatuisen. Lasten ja nuorten mahdollisuus päästä osaksi ammattiteatterin esityskoneistoa, antaa heille paljon korvaamatonta kokemusta ja toisaalta myös elinikäisiä muistoja!

Lukuvuodesta 2017-2017 tulee varmasti kaikin tavoin opettavainen ja kovin mielenkiintoinen. Tutustu koulumme vuosikelloon ja muista seurata viikoittaista lukujärjestystä huolella. Tästä se taas lähtee…

 

Tanssin iloa meille kaikille!

Satu Ristlakki

rehtori